ΒΕΤ TABLE 2017-2018

ΒΕΤ TABLE 2017-2018

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Θέμα: Ανταλλακτήριο Στοιχημάτων vs Στοιχηματικές Εταιρίες

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα στον χώρο του στοιχήματος συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει τι κατάληξη θα έχει. Η μεγαλύτερη όμως απώλεια για τους Έλληνες παίκτες ήταν η αποχώρηση του ανταλλάκτηριου της Betfair από τη χώρα μας. Το Προγνωστικά Στοίχημα θα επιχειρήσει να ξετυλίξει το κουβάρι των σημαντικότερων διαφορών μεταξύ ανταλλακτήριου και στοιχηματικών εταιριών, έτσι ώστε να μπορούν ακόμα και αυτοί που δεν έχουν ιδέα να καταλάβουν, τι σημαίνει ανταλλακτήριο.

Όταν μιλάμε για ανταλλακτήριο για τους γνώστες, στο μυαλό μας έρχεται η Betfair, αλλά πέρα αυτό, υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες εταιρείες. Ποια όμως είναι η κύρια διαφορά μεταξύ ανταλλακτήριου και εταιρειών στοιχημάτων; Στις γνωστές σε όλους μας εταιρείες, αντίπαλος μας είναι οι bookmakers και μόνο οι bookmakers, στο ανταλλακτήριο όμως στοιχηματίζουμε και παίζουμε κόντρα σε άλλους παίκτες. Έτσι οι αποδόσεις είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς δεν υπάρχει η λεγόμενη γκανιότα και οι παίκτες από μόνοι τους διαμορφώνουν τις αποδόσεις σε κάθε στοιχηματικό γεγονός. Το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά για να κλείσει το deal του στοιχήματος είναι κάποιος άλλος παίκτης να συμφωνήσει με την προτεινόμενη απόδοση.

Γκανιότα
Για να μπορέσει κάποιος να μπει πιο εύκολα στο νόημα πρέπει να ξέρει τι σημαίνει ο όρος γκανιότα. Το να αναλύσει κάποιος την έννοια της, χρειάζεται κάτι παραπάνω από μια απλή εξήγηση. Θα προσπαθήσουμε όμως με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια να σας βάλουμε στο κλίμα. Σίγουρα πολλοί από εσάς θα έχετε παρατηρήσει ότι σε ένα στοίχημα οι τιμές π.χ. σε ένα αγώνα μπάσκετ με χάντικαπ πόντων κυμαίνονται από 1.70 έως 1,90. Η διαφορά λοιπόν από το 1.70 ή το 1.90 ως το 1.99 ονομάζεται γκανίοτα. Ουσιαστικά μιλάμε για το σίγουρο κέρδος των εταιρειών ανεξάρτητα από το ποίο θα είναι το αποτέλεσμα. Στα ανταλλακτήρια δεν υπάρχει γκανίοτα καθώς κερδίζουν από το 2%-5% του παίκτη.

Πλεονεκτήματα

Το βασικότερο πλεονέκτημα των ανταλλακτηρίων στοιχημάτων είναι ότι δεν ενδιαφέρονται για την επιτυχία ή αποτυχία του παίχτη καθώς όπως είπαμε και στην αρχή, οι παίκτες αγωνίζονται μεταξύ τους. Η έλλειψη γκανιότας μάλιστα επιτρέπει στον παίκτη να ποντάρει σε αρκετά μεγαλύτερες αποδόσεις. Για να γίνει πιο κατανοητό, σε ένα στοιχηματισμό σε αγώνα ποδοσφαίρου στο ποιος θα πάρει την σέντρα οι πιθανότητες είναι μοιρασμένες και θα έπρεπε οι αποδόσεις να κυμαίνονται στο 2 και για τις δύο ομάδες. Στην πραγματικότητα όμως δεν βρίσκουμε τιμές πάνω από 1.90 και για τις δύο ομάδες καθώς η διαφορά μέχρι το 2 είναι και το ποσοστό που αποτελεί για τις εταιρείες το σίγουρο κέρδος (γκανιότα). Άλλο ένα πολύ σημαντικό προτέρημα είναι ότι δεν υπάρχει όριο στο ποσό που μπορούμε να ποντάρουμε αρκεί να έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό σε ένα παιχνίδι (μας δίνεται η δυνατότητα να ποντάρουμε όλο το ποσό που έχει συγκεντρωθεί).

Απογείωση με κάλυψη

Το βασικό ατού που απογείωσε τα ανταλλακτήρια σε σχέση με τις στοιχηματικές εταιρίες είναι η κάλυψη. Τι καλύτερος τρόπος για να μπούμε στο νόημα από ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ποντάρει ένα ποσό στην νίκη της γηπεδούχου ομάδας σε απόδοση 2.1 και ευτυχήσουμε να την δούμε να προηγείται στο σκορ, τότε η απόδοση στο live θα πέσει κάτω από 1.3. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα από τα υποτιθέμενα κέρδη μας και χωρίς να ποντάρουμε άλλα χρήματα να διαθέσουμε ένα μικρό ποσοστό (από τα κέρδη) για ποντάρισμα κατά της αρχικής μας πρόβλεψης και να εξασφαλίσουμε ότι αν τελικά δεν κερδίσει η ομάδα μας, εμείς θα είμαστε κερδισμένοι από το στοίχημα αυτό. Μια τακτική χρηματιστηρίου στην ουσία με αγορά και πώληση και διάφορες στρατηγικές να έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτή την φιλοσοφία.

Τρόπος λειτουργίας

Πως όμως παίζουμε με αντίπαλο έναν άλλο παίκτη και πόσο εύκολο είναι τελικά. Ποντάρουμε υποθετικά στο ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός νίκη Ολυμπιακού, ένας παίκτης από την Ισπανία ποντάρει στην ισοπαλία και ένας τρίτος από Ιταλία ποντάρει στο διπλό. Το ανταλλακτήριο ουσιαστικά παίρνει ένα ποσοστό από 2-5% από τα κέρδη του παίκτη, ποσοστό πολύ χαμηλό να σκεφτούμε ότι σε άλλες στοιχηματικές εταιρείες η γκανίοτα κυμαίνεται από 10% - 20%. Στην σελίδα πονταρίσματος στο ανταλλακτήριο βλέπουμε δύο τιμές, το υπέρ και το κατά κάτω από το 1, το Χ και το 2. Το υπέρ όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς είναι το ποντάρισμα για την ομάδα που πιστεύουμε ότι θα νικήσει ενώ το κατά σημαίνει ότι ποντάρουμε εναντίον της συγκεκριμένης ομάδας ή με άλλα λόγια ότι δεν θα κερδίσει.

Μειονεκτήματα

Το μειονέκτημα στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων δεν είναι πολλά, αλλά για κάποιους ίσως είναι σημαντικά. Το κυριότερο είναι ότι οι αποδόσεις στα λεγόμενα παρολί (συνδυασμός περισσότερων από ένα αγώνα) είναι πολύ χαμηλότερες. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αξίζει να παίζεις παρολί σε ανταλλακτήρια και είναι προτιμότερο να ποντάρεις σε μια άλλη στοιχηματική εταιρεία. Στα μείον σίγουρα μπορεί να συμπεριλάβει κάποιος τον τρόπο λειτουργίας τους, που για άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με το στοίχημα ίσως φανεί αρκετά πολύπλοκος. Μετά τις απαραίτητες πρώτες ημέρες προσαρμογής βέβαια γίνεται ολοένα και πιο κατανοητός και ο παίκτης μπορεί να αναπτύξει την στρατηγική του. Το τελευταίο κομμάτι που μπορεί να μας προβληματίσει είναι ότι στα περισσότερα παιχνίδια υπάρχει κίνηση (όσον αφορά τα ποσά που μαζεύονται - ποντάρονται) μόνο την μέρα του αγώνα και όχι πριν, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βρούμε καλές αποδόσεις για να ποντάρουμε λίγες μέρες πριν το στοιχηματικό γεγονός, κάτι βέβαια που δεν συμβαίνει αν μιλάμε για έναν αγώνα μεγάλης διοργάνωσης.

Ανταλλακτήριο ή στοιχηματικές θα μπορούσε να είναι το δίλημμα άλλα το Ελληνικό κράτος φρόντισε να διώξει την Betfair. Οι παλιότεροι παίκτες ξέρουν και αναπολούν τις εποχές αυτές, έχοντας μια ελπίδα μήπως κάποια μέρα επιστρέψει. Όσο για τους νεότερους ευχόμαστε να καταφέραμε να σας εξηγήσουμε τι είναι το ανταλλακτήριο. 


Y.Γ. Για όσους θέλουν ακόμα ανταλλακτήριο στοιχημάτων υπάρχει η World Bet Exchange (WBX), η οποία δέχεται παίκτες από Ελλάδα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου